RestauracjeRecenzjeAktualnościRabatyKonkursy
Szukaj restauracji w Krakowie:

Niespodzianka o smaku kardamonu (Kardamon Dębniki)

Restauracja: Kardamon Dębniki

(29.08.2016) Bardzo miłe zaskoczenie i tylko ogródka bardzo mi żal.


Szukajcie, a znajdziecie

Co zrobić, gdy na skraju późnego popołudnia i wczesnego wieczoru znajdziecie się na Dębnikach i dopadnie Was głód? Do niedawna powiedział bym, że macie przechlapane, szczególnie jeśli nie przepadacie za pizzą, nie chce się Wam czekać na stoli w Pizza Garden, lub w ogóle fenomenu tego miejsca nie uznajecie.

A jeśli dodatkowo RBG jest za drogie i hotelowe, Zupitto zbyt hipsterskie i słabo doprawione, Mangha po niewłaściwej stronie Alei, a do Konfederackiej 4 straciliście przekonanie, to naprawdę robi się słabo. No chyba, że przypadkiem jadąc wspomnianymi Alejami zauważyliście kiedyś baner restauracji Kardamon Dębniki i teraz postanowiliście ją sprawdzić.

Wnętrze restauracji Kardamon Dębniki
Wnętrze (i zewnętrze) restauracji Kardamon Dębniki

Jeśli nazwa i logo nie są Wam obce, to dobrze kombinujecie, bo to, co jest na Dębnikach jest filią Kardamonu od paru lat działającego na ulicy Retoryka. Ale o ile oryginalny lokal ma bardziej kawiarniano-lunchowy charakter, o tyle na Dębnikach ma on już zdecydowanie restauracyjne ambicje. Lokal składa się z dwóch przestronnych sal i wielkiego, naprawdę wielkiego ogródka, który miał by potencjał być jednym z najlepszych w Krakowie, gdyby nie fakt, że wychodzi na nigdy nie cichnące Aleje, co niestety całkowicie niweczy jego urok. Sale, co prawda, też nie są idealne, pachnące nowością, ale też jeszcze bez swojego charakteru, jednak przy odrobinie starań, będzie to naprawdę przemiłe miejsce, to którego miło będzie wracać. Tym bardziej, że jeść dają tam bardzo sensownie…

Zamawiajcie, a będzie Wam dane

Na początek spróbowaliśmy Piersi kurczaka w boczku wędzonym z farszem z koziego sera z pęczakiem, przełamany pomidorową peperonattą z chipsami z chleba razowego. Pomyśleć by można "nic specjalnego", w końcu i nadziewanie kurczaka i owijanie go boczkiem, to pomysły stare, jak świat, a i połączenie ich w jednej potrawie dalekie jest od nowatorskości. Ale nawet tak proste danie trzeba umieć zrobić, by nie wysuszyć kurczaka, a zbyt agresywnym farszem nie stłamsić innych smaków. Kucharzowi w Kardamonie udało się wszystko przygotować jak należy, a dodatek dobrze doprawionego pęczaku oraz zaskakująco fajnych, chlebowych chipsów zaowocował całkowitym niemal ukontentowaniem.

Piersi kurczaka w boczku wędzonym z farszem z koziego sera z pęczakiem, przełamany pomidorową peperonattą z chipsami z chleba razowego z menu restauracji Kardamon Dębniki
Prosty, a smaczny - Kurczak w boczku z dodatkami

Nieźle zaprezentowało się również Pęczotto pomidorowo-paprykowe z zielonym groszkiem, fasolą, bobem i serem emilgrana, choć tutaj już pewne zastrzeżenia zgłosić mogę. Po pierwsze nazwa sugerowała bazę sosu składającą się z pomidorów i papryki, ale ta ostatnia obecna była jako spore kawałki (wolałbym mniejsze) dorzucone do całości. O ile pęczak towarzyszący kurczakowi był naprawdę dobry, o tyle tutaj zabrakło odważniejszego zagrania przyprawami i czosnkiem. Ostatecznie powstało danie, nad którym z pewnością pialiby z zachwytu wszyscy miłośnicy eterycznych smaków i entuzjaści sezonowych warzyw, a ja, choć zjadłem ze smakiem, życzyłbym sobie intensywniejszych doznań.

Pęczotto z menu restauracji Kardamon Dębniki
Następnym razem proszę odważniej z tym Pęczotto postępować

Na szczęście sztandarowy deser lokalu, czyli Kardamonowy krem parfait z jagodami i owsianą kruszoną nie budził już żadnych wątpliwości, a tylko entuzjazm i marzenia o dokładce. Już samo parfait było pyszne (choć jak na mój gust smak kardamonu mógłby być jeszcze intensywniejszy), ale dopiero ze wszystkimi dodatkami stworzył mocno zapadającą w pamięć całość, która do tego wszystkiego, wydawała się także całkiem zdrowa.

Kardamonowe parfait z menu restauracji Kardamon Dębniki
Super wygląda, a jeszcze lepiej smakuje – Kardamonowe parfait

Zresztą wszystko, czego próbowaliśmy sprawiało takie właśnie wrażenie - świeże, sezonowe warzywa i owoce, lekkie kompozycje i modle, ale i zdrowe dodatki. Wszystko połączone z gracją i smakiem, pięknie podane i zaserwowane za naprawdę rozsądne pieniądze. Mam nadzieję, że przy kolejnych wizytach będzie dokładnie tak samo, albo i lepiej.

Podziel się ze znajomymi:
Umieść na Facebooku!Dodaj zakładkę w Google!Wykop tego newsa!Twittuj o tym!

Dołącz do nas na Facebooku:

Wojtek

Więcej na temat restauracji

Tagi: restauracja, Kardamon, Dębniki, kurczak, boczek, pęczotto, parfait


Wpisz komentarz:
Podpis:
E-mail (nie pokazujemy go):
Przepisz wyrazy:
Autor: Wojtek

Twórczy, pełen sprzeczności, wesoły i czasami niepoważny. Najważniejsza jest dla mnie praca twórcza i myślenie koncepcyjne. A jedzenie... zawsze i wszędzie, słodko i ostro.

Dowiedz się więcej
 
Polecamy:
Popularne tagi:
restauracja, Albertina, wino, Lubicz, kurczak, Browar, Kraków, Festiwal, dorsz, Nosem, Pod, piwo, Sera, Miodu, Laskowa, Śliwki, makaron, Week, menu, cielęcina
Copyright © 2008 Głębia Smaku   ::  Autorzy   Partnerzy   Regulamin   O nas   Współpraca   Kontakt   Newsletter