RestauracjeRecenzjeAktualnościRabatyKonkursy
Szukaj restauracji w Krakowie:

Przestrzeń kulinarna

Przedstawiamy Wam jedną z najnowszych, a przy tym bardzo interesująca, krakowską restaurację.


Rynek i jego okolice naszpikowany jest restauracjami, jednak gdy przyjrzeć się im nieco wnikliwiej, dojść można do wniosku, że ścisłe centrum Krakowa opanowane zostało praktycznie w stu procentach przez restauracje polskie, włoskie i wszystko pomiędzy. Innym, niezwykle często powtarzającym się motywem, są lokale w piwnicach. Dla turysty stanowić mogą one nie lada atrakcję i novum, jednak mieszkańcy, czy nowocześniej - "lokalsi" - z reguły wolą unikać zimnych, przytłaczających swą surowością i praktycznie co do jednego, zabytkowych podziemi. Owa zabytkowość sprawia dodatkowo, że niezwykle trudno nadać wnętrzom indywidualny charakter i styl.

Zresztą nawet wychodząc na powierzchnię, ale pozostając w obrębie Plant ma się wrażenie, że zagęszczenie stolików na metr kwadratowy w wielu lokalach przekracza wszelkie rozsądne normy. Dlatego też cieszy niezwykle, gdy pojawiają się lokale, które swych gości hojnie obdarowują przestrzenią, które pozwalają odetchnąć pełną piersi i we spokoju cieszyć się smakiem konsumowanych potraw. Takim właśnie miejscem jest najnowsza krakowska restauracja - Pino.

Wnętrza restauracji Pino

Już sama jej nazwa - z włoskiego sosna - przy odrobinie wyobraźni przywodzić ma na myśl niezmierzone połacie lasów, gdzie przestrzeń i jej majestat są doskonale odczuwane. Natomiast tym, którzy widzą świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce powiedzieć możemy, że restauracja Pino do dyspozycji swoich gości oddaje 350 m2 powierzchni użytkowej na dwóch poziomach, które z kolei przekładają się na 140 miejsc siedzących. Powierzchnię tę zaprojektował znany architekt Jacek Grycaj nadając jej unikalny, choć charakterystyczny dla siebie styl, w niezwykły sposób łączący surowość i industrializm (ściany odsłaniające XIX-wieczną cegłę, widoczne połączenia instalacyjne, minimalizm zdobień), z ciepłym i rustykalnym charakterem (elementy drewniane, skórzane sofy, kolorowe krzesła). Jednak poza wszystkim innym, wnętrze restauracji Pino miało być swobodne, komfortowe i niezobowiązujące - założenia, które udało się doskonale zrealizować. Nie wspominając już o zachwycającej, otwartej kuchni - jednej z największych w Krakowie.

Wnętrza restauracji Pino

No ale właśnie... Ciało-wnętrze restauracji, byłoby niczym bez napędzającego go serca, czyli kuchni. Na szczęście to bije silnie i zdrowo pod dyktando pana Krzysztofa Salawy, który kulinarne szlify zdobywał w wielu renomowanych, krakowskich restauracjach. Przygotował on menu, które tylko na pozór wydaje się oklepaną, polsko-włoską kombinacją. Jeśli poświęcić mu choć odrobinę więcej uwagi okazuje się, że kompozycje dalekie są od standardowych, a panu Krzysztofowi z pewnością nie brakuje fantazji oraz odwagi. Zresztą przyznajcie sami, że pozycje takie jak Pieczony filet z makreli, mule, zielone warzywa, pieczone ziemniaki, sos jabłkowy z curry (27zł), Pierś z kaczki (sous vide), zapiekanka ziemniaczana z wędzonym serem, mus grzybowy, sałatka z czerwonej kapusty z ananasem i chili (38zł), czy Ciasto z pasternaku z lodami z koziego sera (12zł) nie zapowiadają się interesująco?

Potrawy z menu restauracji Pino

Jednak restauracja Pino nie jest miejscem li tylko dla smakoszy i kulinarnych eksperymentatorów. Obok dań bardzo oryginalnych, czy wykwintnych, znajdą się też wyborne (dzięki wykorzystaniu najwyższej jakości, często regionalnych produktów) pozycje dla tradycjonalistów, jak makarony, wszechobecne burgery, czy prawdziwa, włoska pizza.

Potrawy z menu restauracji Pino

A wszystko to dlatego, że restauracja Pino pragnie być miejscem, gdzie zawitać i odnaleźć swoje miejsce na ziemi mogą osoby w każdym wieku, różniące się zarówno upodobaniami, stylem, jak i zasobnością portfela. Wnętrze restauracji, a także co bardzo ważne, personel, z otwartymi ramionami przyjmie każdego i ujmie swą swobodną i przyjazną atmosferą, do której będzie chciało się wracać.

Podziel się ze znajomymi:
Umieść na Facebooku!Dodaj zakładkę w Google!Podziel się na Gronie!Wykop tego newsa!Blipnij to!Dodaj do elefanta!Twittuj o tym!Ustaw jako opis w Gadu-Gadu! (od wersji 8.0)

Dołącz do nas na Facebooku:

Redakcja Portalu

Tagi: restauracja, Pino, miejsce, przestrzeń, makrela, mule, kaczka, sous, vide, pasternak, ciasto, lody, kozi, ser, pizza, pasta, burger


Wpisz komentarz:
Podpis:
E-mail (nie pokazujemy go):
Przepisz wyrazy:
Copyright © 2008 Głębia Smaku   ::  Autorzy   Partnerzy   Regulamin   O nas   Współpraca   Kontakt   Newsletter