RestauracjeRecenzjeAktualnościRabatyKonkursy
Szukaj restauracji w Krakowie:

Restauracja z zasadami i smakiem

Restauracja Miodova zapowiada się na miejsce naprawdę wyjątkowe, godne polecenia i częstego odwiedzania.


Biznes gastronomiczny to bardzo trudny kawałek chleba. Ogromna konkurencja i coraz większa świadomość konsumentów nie wybaczają błędów i często nie pozostawiają miejsca na sentymenty, zasady i ideały - brzmi to brutalnie, ale taka jest prawda. Tym bardziej cieszą miejsca, które nie idą na łatwiznę, a swoim zasadom pozostają wierne, zdawać by się mogło, wbrew zdrowemu rozsądkowi. Jednak gdy spotykają się ludzie pełni pasji i miłości do tego co robią, nie ma rzeczy niemożliwych! A szczęście posiadania takich osób w swojej ekipie ma nowa restauracja, która otwarła się na ulicy Szerokiej - Miodova.

Miodova - nowa restauracja na Kazimierzu
Fasada restauracji Miodova, szczególnie wieczorową porą, prezentuje się bajecznie

A o jakich zasadach tutaj mowa? Jest ich kilka. Po pierwsze w restauracji Miodova nie uświadczą dań, które powstałyby przy jakimkolwiek udziale mięsa wieprzowego. Choć nie jest to bynajmniej restauracja żydowska, to zlokalizowana jest w sercu Kazimierza i z szacunku dla tej historycznej lokalizacji postanowiła z mięsa wieprzowego zrezygnować. Decyzja podjęta została z tym większym przekonaniem, że jak wiadomo wieprzowina najzdrowszym z mięs nie jest.

Nic dobrego nie przychodzi też z wykorzystywania mikrofali, nagminnego mrożenia składników, czy wykorzystywania gotowych półproduktów, dlatego także i tego w Miodovej kuchni unika się jak ognia. Wszystko co tylko możliwe, od początku do końca powstaje na miejscu - zakwas, z którego powstaje wyjątkowy żur robiony jest na miejscu, a pierogi, które zyskały już bardzo wielu wiernych fanów, każdego dnia klejone są na nowo.

Dzięki temu, a także dzięki najwyższej jakości, najczęściej lokalnym składnikom powstają dania, obok których żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Jest to autorskie i nowoczesne spojrzenie na kuchnię polską, a w szczególności krakowską. Miodova nie ukrywa, że liczne inspiracje czerpała z bodaj pierwszej, krakowskich książki kulinarnej - "Ilustrowany Kucharz Krakowski dla oszczędnych gospodyń" z roku 1897, autorstwa Marii Gruszeckiej. W połączeniu z kucharskim kunsztem zaowocowało to naprawdę wyjątkowymi potrawami.

Menu restauracji Miodova
Pierś z kaczki na różowo z karmelizowanymi jabłkami i sosem malinowo-rozmarynowym, Pieczona pierś kurczaka zagrodowego z kostką podawana na selerowo-ziemniaczanym puree oraz oczywiście Miodownik, to jedynie kilka przysmaków serwowanych w Miodovej

A oto kilka z nich, które zasługują na szczególne wyróżnienie:

Placki z grubo tartych ziemniaków podawane ze śmietaną, kawiorem z łososia i wędzonym halibutem - 29zł

Consomme z gęsiny z kołdunami - 17zł

Pieczona gicz cielęca z sosem polskim i kluseczkami ziemniaczanymi - 57zł

Policzki wołowe w sosie chrzanowym z kaszą krakowską - 27zł

Gołąbek z dorszem i kaszą w sosie rakowym - 29zł

Miodownik małopolski - 14zł

Ogromną niespodzianką i bardzo miłym zaskoczeniem jest też karta win, w której na stałe znalazły się propozycje z jednej z krakowskich winnic – rzecz do tej pory w Krakowie niespotykana, a która, mamy nadzieję, będzie jaskółką przemian i kolejnym dowodem na to, że dla polskiego winiarstwa nastały lepsze czasy.

Wnętrze restauracji Miodova
Piękne, ale mimo wszystko niezobowiązujące wnętrze restauracji Miodova zadowolić powinno najbardziej nawet wybrednych gości

Z łatwością daje się też zauważyć jak doskonale z menu współgra samo wnętrze restauracji. Zarówno w jedno, jak i w drugie włożono sporo serca, by końcowy efekt jest elegancki i wysmakowany, ale dzięki zachowaniu umiaru, pozbawiony jest poczucia ekskluzywności i niedostępności. Otwarta kuchnia świetnie dopełnia niezobowiązującej atmosfery tego niezwykłego miejsca i sprawia, że chce się tam wracać, by poza jedzeniem, chłonąć także unikalnego, krakowskiego ducha restauracji Miodova.

Wnętrze restauracji Miodova
Jeśli to w ogóle możliwe, to na piętrze restauracji Miodova czas spędza się jeszcze przyjemniej

A na koniec powracamy raz jeszcze do zasad, którym lokal na Szerokiej hołduje, a która jest już absolutnym ewenementem w branży gastronomicznej. Otóż restauracja Miodova jest zamknięta w niedzielę, włodarze wyszli bowiem z jakże słusznego założenia, że pracownikom także dzień wolnego się należy. Nie od dziś wiadomo wszakże, że ekipa zadowolona i czerpiąca satysfakcję ze swej pracy jeszcze lepiej dba o gości. I za to też restauracji Miodovej należą się wyrazy najwyższego uznania.

Podziel się ze znajomymi:
Umieść na Facebooku!Dodaj zakładkę w Google!Podziel się na Gronie!Wykop tego newsa!Blipnij to!Dodaj do elefanta!Twittuj o tym!Ustaw jako opis w Gadu-Gadu! (od wersji 8.0)

Dołącz do nas na Facebooku:

Redakcja Portalu

Tagi: restauracja, Miodova, miodownik, kurczak, kaczka, gęś, consomme, gicz, cielęca, policzki, wołowe, gołąbek, dorsz, halibut


Wpisz komentarz:
Podpis:
E-mail (nie pokazujemy go):
Przepisz wyrazy:
Copyright © 2008 Głębia Smaku   ::  Autorzy   Partnerzy   Regulamin   O nas   Współpraca   Kontakt   Newsletter